Zemiakové pochúťky

 

 

Hlavné zemiakové jedlá:

 

 

Plnené zemiakové rezne

Potrebujeme: 0,5kg zemiakov, 150g hrubej múky, vajce, soľ, masť Plnka: 40g masti, cibuľa, 150g čerstvých húb, vajce, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to: v šupke uvarené zemiaky olúpeme a roztlačíme. Spolu s múkou, vajcom a soľou vypracujeme hladké cesto, ktoré na pomúčenej doske rozdelíme na rovnaké kúsky, ktoré roztlačíme a plníme. Naplnené zabalíme, sformujeme na rezne a vypražíme na masti. Príprava plnky: nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na masti, pridáme pokrájané huby, posolíme a udusíme. Nakoniec pridáme do plnky mleté čierne korenie a vajce. Rezne podávame so šalátom s kyslej kapusty.


Zemiaky plnené údeninou

Potrebujeme: 6 zemiakov, 150-200g údeného mäsa, 3PL kyslej smotany, 30g masla, olej, soľ

Ako na to: očistené zemiaky uvaríme do polomäkka, vrch odrežeme a vnútro každého zemiaka opatrne vydlabeme. Údeninu pomelieme, rozmiešame so smotanou a maslom, osolíme a hmotou naplníme zemiaky. Pekáč vymastíme olejom, zemiaky poukladáme vedľa seba (môžete prihodiť aj vydlabaný vnútrajšok), polejeme smotanou a upečieme. Podľa chuti môžeme pred dopečením posypať postrúhaným tvrdým syrom.


Zemiaková fašírka

Potrebujeme: 1kg zemiakov, 2 vajcia, olej, hladká múka, strúhanka, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to: očistené zemiaky uvaríme, po vychladnutí pretlačíme na strojčeku alebo sitku, pridáme trocha hladkej múky, vajce a rukami dobre vypracujeme. Podľa chuti okoreníme. Vyformujeme fašírky, obalíme ich do múky, vajíčka a strúhanky a v horúcom oleji vypražíme.


Zemiaky plnené syrokrémom a kukuricou

Potrebujeme: 6 zemiakov, 4 štvorce syrokrému, konzerva kukurice, provensálske bylinky, soľ

Ako na to: zemiaky so šupkou uvaríme vo vode. Vychladnuté zemiaky ošúpeme, prekrojíme a stred zemiakov opatrne vyberieme lyžičkou. Zmes, ktorú sme vybrali so zemiakov, zmiešame s taveným syrom, kukuricou a provensalskými bylinkami. Zemiaky naplníme zmesou a zapečieme v predhriatej rúre. Podávame so zeleninovým šalátom.


Zemiakové guľky s kyslou kapustou

Potrebujeme: 600g v šupke uvarených zemiakov, 200g detskej krupice, 30g masla, vajce, soľ, 150g prerastenej slaniny pokrájanej na drobné kúsky, cibuľa pokrájaná nadrobno, pohár sterilizovanej kyslej kapusty, 3PL cukru, mletá rasca, udusené mleté mäso alebo klobásová zmes

Ako na to: na oleji opražíme slaninu a cibuľu. Kapustu podusíme s cukrom, soľou a rascou domäkka. Uvarené zemiaky postrúhame najemno, pridáme krupicu, vajce, zmäknuté maslo, osolíme a vypracujeme cesto. Z cesta tvarujeme malé guľky, ktoré plníme poduseným mletým mäsom alebo klobásovou zmesou. Vložíme ich do osolenej vriacej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich necháme ešte minútu variť a scedíme. Uvarené guľky premiešame s opraženou slaninou a kyslou kapustou.

 

 

Zemiaky plnené tvarohom

Potrebujeme: 4 veľké zemiaky, 150g tvarohu, 100g nivy, 2PL masla, KL soli, pažítka, mletá červená paprika, mleté čierne korenie

Ako na to: zemiaky dobre umyjeme a v šupke ich uvaríme v osolenej vode. Z uvarených zemiakov odkrojíme hornú tretinu a odložíme ako veko, vnútro zemiakov opatrne lyžičkou vyberieme. Vybrané vnútro zemiakov premiešame s rozdrobeným tvarohom, postrúhanou nivou, pažítkou, maslom a korením. Hmotou naplníme zemiaky, prikryjeme ich odrezaným vrchom, poukladáme do zapekacej misky vymastenej maslom, posolíme, posypeme paprikou a vložíme na 5 minút do vyhriatej rúry. Podávame so zeleninovým šalátom.


Pečené zemiaky s brokolicovou penou

Potrebujeme: 3 väčšie zemiaky, menšia brokolica, 1/2 pochúťkovej smotany, 2 strúčiky cesnaku, zelená cibuľka, soľ, čierne korenie, olivový olej

Ako na to: zemiaky umyjeme, očistíme kefkou a dobre poprepichujeme. Pokvapkáme ich olivovým olejom a dáme piecť do predhriatej rúry. Pečieme, až kým nie sú mäkké. Po upečení ich vyberieme z rúry a necháme trochu vychladnúť. Na spodok hrnca nalejeme 100-200ml vody a privedieme do varu. Vložíme rozobraté ružičky brokolice bez stoniek a necháme pariť asi 5 minút. Na panvici rozohrejeme PL olivového oleja, prihodíme nakrájanú zelenú cibuľku, prudko osmažíme, pridáme roztlačený cesnak, premiešame a po minúte odstavíme. Zemiaky rozrežeme po dĺžke. Lyžičkou vydlabeme zo zemiakov stred a vzniknuté korýtka poukladáme naspäť do pekáča. V mixéri rozmixujeme sparenú brokolicu, stred zo zemiakov, opraženú cibuľku a cesnak a 1/2 pochúťkovej smotany. Osolíme, okoreníme a mixujeme, dokiaľ nám nevznikne bledozelená jednoliata zmes. Takto pripravenou brokolicou penou naplníme zemiakové korýtka a dáme zapiecť na 15-20 minút do rúry.


Zemiakový mozoček

Potrebujeme: 1kg zemiakov, 2 cibule, 4PL oleja, 3 rajčiny, 4 vajcia, 250ml vývaru, drvená rasca, soľ, pažítka

Ako na to: zemiaky olúpeme a pokrájame na menšie kocky. Na oleji speníme cibuľu, pridáme zemiaky, ochutíme rascou, osolíme, podlejeme vývarom a podusíme domäkka. Primiešame na menšie kúsky pokrájané rajčiny, ešte krátko podusíme a nakoniec primiešame rozšľahané vajcia a zmes miešame, kým vajcia zhustnú. Porcie posypeme pažítkou a podávame so zeleninovým šalátom.


Zemiaky v syrovej omáčke

Potrebujeme: 1kg zemiakov, 3 vajcia, 40g masla, 30g hladkej múky, 1L mlieka, 100g tvrdého syra, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať

Ako na to: z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zriedime ju mliekom, osolíme, okoreníme, dobre premiešame a pridáme postrúhaný syr. Odstavíme. Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme ich, nakrájame na plátky a premiešame s uvarenými vajciami natvrdo pokrájanými na kocky. Dáme do misy a polejeme omáčkou. Povrch ozdobíme petržlenovou vňaťou pripadne kolieskami rajčín. Podávame s hlávkovým šalátom.


Zemiaky so zeleninou

Potrebujeme: 1kg zemiakov, 4 vajíčka, 250g strúhaného syra, mrazená zelenina (hrášok, mrkva), soľ, maslo

Ako na to: očistené zemiaky nahrubo nastrúhame, pridáme vyšľahané vajíčka, posolíme a zmiešame so zeleninou. Zapekáme v mise natretej maslom asi 40 minút. Pred dopečením posypeme strúhaným tvrdým syrom.

 

 

Zemiaky prekladané kyslou kapustou

Potrebujeme: 10 uvarených zemiakov, 1kg premytej kyslej kapusty, cibuľa, čerstvé huby (dubáky, suchohríby, šampiňóny), mleté čierne korenie, mletá rasca, kečup, soľ, nastrúhaný tvrdý syr

Ako na to: zemiaky dáme variť v šupke. Potom ich ošúpeme. Na cibuľke udusíme hríby. Na panvici speníme cibuľu, pridáme kapustu, osolíme, okoreníme, môžeme pridať vegetu a mletú rascu. Dusíme 20 minút. Na vymastený pekáč ukladáme zemiaky pokrájané na kolieska, vrstvu udusenej kapusty, udusené huby, kečup a znovu tie isté vrstvy ešte raz. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 250 stupňov. Pečieme asi 30 minút. Pred dopečením posypeme strúhaným syrom a znovu dáme do rúry, aby sa nám syr trochu pripiekol a roztiekol.


Zapekaná zemiaková kaša

Potrebujeme: 700g zemiakov, 100ml smotany alebo mlieka, 4 vajcia, 100g tvrdého syra, maslo, strúhanka, soľ

Ako na to: zemiaky ošúpeme a uvaríme v osolenej vode. Potom ich scedíme, roztlačíme, pridáme maslo a vyšľaháme ručným šľahačom, súčasne pridávame smotanu alebo mlieko. Pekáč vymastíme, vysypeme strúhankou a vychladnutú kašu don rovnomerne navrstvíme. V kaši urobíme 4 jamky a do každej rozbijeme vajce. Dosolíme a dáme zapiecť. Potom nastrúhame syr, posypeme ním celý povrch a dáme znova zapiecť, až kým vajcia nestuhnú a syr sa neroztopí. Podávame s kečupom alebo tatárskou omáčkou.


Čínske placky

Potrebujeme: 4 zemiaky, 2 cibule, mrkva, 2 vajíčka, 2PL hladkej múky, mleté čierne korenie, sušené polievkové korenie, soľ

Ako na to: ošúpané zemiaky, cibuľu a mrkvu nastrúhame na hrubšom strúhadle a všetko dôkladne premiešame. Zeleninovú zmes osolíme, okoreníme, pridáme vajcia a podľa potreby zahustíme múkou. Hustejšie cesto dávame na panvicu s rozpáleným olejom a tvarujeme tenké väčšie placky. Vysmážame ich z oboch strán dozlatista.


Zemiaky na smotane s rajčinami

Potrebujeme: 800g zemiakov, 50g masti, cibuľa, soľ, 250g rajčín, 100ml kyslej smotany, 100ml mlieka, mletá paprika

Ako na to: zemiaky olúpeme, umyjeme a nakrájame na plátky alebo malé kocky. Masť rozpálime a na nej speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, primiešame mletú papriku, po spenení zalejeme trochou vody, osolíme, privedieme do varu a pridáme pripravené zemiaky. Pokrm dusíme pod pokrievkou na miernom ohni do polomäkka. Voda by sa mala takmer odpariť a vtedy pridáme rajčiny nakrájané na plátky, smotanu a mlieko, dosolíme a dusíme až do zmäknutia zemiakov. Podávame s čerstvou zeleninou.


Paprikovo - paradajkové zemiaky

Potrebujeme: 600g zemiakov, 50g masti, 80g cibule, 30g hladkej múky, mletá červená paprika, 10g paradajkového pretlaku, 250ml vývaru z kocky, 80ml smotany, soľ

Ako na to: zemiaky uvaríme v šupke, po vychladnutí olúpeme a nakrájame na väčšie kocky. V hrnci na rozpálenej masti opražíme cibuľu, zaprášime ju múkou, opražíme, pridáme mletú papriku, rajčinový pretlak, podlejeme vývarom, smotanou a osolíme, spolu povaríme. Potom pridáme zemiaky, necháme ich prejsť varom a podávame.

 

 

Pages: