Zemiakové pochúťky
Zemiak - ufúľaný rytier hladujúcich zástupov
Ak vám v Trebišove ponúknu podbité bandurky, nezľaknite sa výprasku. Dostanete len zemiaky na kyslo, a keď k nim pridajú aj chutnú fašírku, oblížete sa až za ušami. V inom kúte Slovenska môžete zas naraziť na švábku, inde na erteple, no všade dostanete zasa len zemiaky. O obľúbenosti druhého chleba od Dunaja k Tatrám pochybovať netreba. Táto navonok rýdzo slovenská plodina (ani bryndzové halušky bez nej nenavaríte) má však závažný kádrový nedostatok. Pochádza totiž z Ameriky. Nielenže v šestnástom či akom storočí zachránila Európu pred hladomorom, Slovákov vyťahovala z biedy ešte donedávna a možno ju táto úloha čaká aj v čase terajších alebo budúcich kríz. Preč sú časy, keď novinka dovezená spoza oceánu otravovala Európanov, ktorí sa kŕmili zelenými výhonkami, netušiac, že dobrota je v hľúzach v zemi. Dnes nielenže nejeme vňať, ale vyhýbame sa aj zeleným hľúzam, ktoré obsahujú jedovatý solanín. Na svete sa v súčasnosti vypestuje až 300 miliónov ton zemiakov, najviac, čo je možno paradoxné, v Cíne, kde zoberú z polí až 40 miliónov ton. A hoci štatisticky najviac zemiakov zjedia Íri (110 kg na osobu a rok), slovenskí jedáci im hanbu tiež nerobia. Zemiaky nie sú len prílohou k mäsu alebo návykovým chrumkadlom pred obrazovkou, ale aj dôstojným hlavným chodom na našich stoloch. Ako všetko dobré, aj zemiak často chutí pripravený tým najjednoduchším spôsobom. Napríklad upečený v šupe a pomastený maslom, fajšmekrom však odporúčame kačací tuk. Jednoducho, zemiak je naozajstným kráľom našich stolov, hoci nemá hlavu vytvarovanú na korunu a nepatrí ani k zeleninovým krásavcom. Nuž teda, poďakujme sa Krištofovi Kolumbusovi za objavenie Ameriky, teda aj zemiakov a pustime sa s chuťou do nich.
Zemiakové polievky:
Kyslá zemiaková polievka s vajciami
Potrebujeme: 150g surových zemiakov, 100g kyslej smotany, 2 vajcia, PL hladkej múky, bobkový list, celé čierne korenie, soľ
Ako na to: v hrnci necháme zovrieť 750 ml vody, do ktorej pridáme soľ, celé čierne korenie, bobkový list a zemiaky nakrájané na malé kocky. Kyslú smotanu rozmiešame s hladkou múkou a vodou dohladka. Túto zmes vlejeme do polievky a krátko povaríme. Surové vajcia rozbijeme, opatrne po jednom dáme do polievky a minútu povaríme. Polievku odstavíme a ozdobíme kôprom.
Zemiaková polievka s paradajkami
Potrebujeme: 400g zemiakov, 4 paradajky, PL paradajkového pretlaku, 30g masti, 250ml mlieka, 30g hladkej múky, 1L vody, soľ, mleté čierne korenie, zelená petržlenová vňať
Ako na to: zemiaky očistíme, nakrájame na malé kocky a dáme do osolenej vriacej vody. Pridáme mlieko, zápražku z masti a múky, primiešame olúpané paradajky, paradajkový pretlak, trochu čierneho korenia a varíme domäkka. Ochutíme petržlenovou vňaťou a podľa chuti môžeme ešte osladiť cukrom a okysliť šťavou z citróna.
Zemiakový guláš
Potrebujeme: 4-5 väčších zemiakov, väčšia cibuľa, 20g droždia, kocka mäsového bujónu, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, 4 strúčiky cesnaku, rasca, majorán, soľ, olej, pažítka alebo petržlenová vňať
Ako na to: zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme rozmrvené droždie, necháme speniť, poprášime mletou paprikou a zalejeme asi 300ml vody. Keď zovrie, pridáme bujónovú kocku, zemiaky a rascu. Varíme ešte približne 10 minút, kým zemiaky nezmäknú. Nakoniec guláš osolíme, okoreníme a dochutíme roztlačeným cesnakom, majoránom a posekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.
Zemiakové šaláty:
Jednoduchý zemiakový šalát
Potrebujeme: menšie zemiaky, cibuľa, olej, mleté čierne korenie Nálev: PL kryštálového cukru, trocha soli, 150ml vody, PL horčice, ocot podľa chuti
Ako na to: zemiaky uvaríme v šupke, scedíme ich, prelejeme studenou vodou a ošúpeme. Po vychladnutí pokrájame na kolieska alebo pretlačíme na kocky, pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno alebo tenké kolieska, pokvapkáme olejom, posypeme korením a zalejeme vychladnutým nálevom, ktorý pripravíme tak, že vo vode rozvaríme cukor, pridáme ostatné ingrediencie a necháme vychladnúť. Zľahka premiešame, podľa potreby dochutíme a necháme aspoň hodinu odležať v chlade. Šalát môžeme osviežiť posekanou kôprovou vňaťou alebo pažítkou.
Zemiakový šalát na kyslo
Potrebujeme: 2kg zemiakov, 2 cibule, 4PL oleja, 2PL cukru, KL mletého čierneho korenia, 600ml vody, 100ml octu alebo citrónovej šťavy, kyslé uhorky
Ako na to: zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Očistíme, necháme vychladnúť a nakrájame na asi 4-5 cm dlhé hranolčeky. Vodu, olej, ocot, cukor, soľ a čierne korenie dáme variť do malého hrnca a pridáme nakrájanú cibuľu. Hneď po zovretí odstavíme a pridáme do zemiakov. Podľa chuti pridáme nakrájanú kyslú uhorku. Premiešame a necháme odstáť.
Cviklovo - zemiakový šalát
Potrebujeme: 0,5kg cvikly, 1kg zemiakov, 400ml kyslej smotany, veľká cibuľa, konzerva kukurice, chren, mleté čierne korenie, soľ
Ako na to: cviklu a zemiaky varíme v šupke asi 30-40 minút. Potom ich ochladíme, očistíme a nakrájame na malé kocky. Primiešame nadrobno nakrájanú cibuľu a ostatné suroviny - chren a soľ podľa chuti.
Zemiakové múčniky:
Zemiakový koláč
Potrebujeme: 100g lístkového cesta, 300g zemiakov, KL rasce, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, oregano, 250ml smotany, 4 vajíčka, 100g tvrdého syra, PL petržlenovej vňate
Ako na to: zemiaky umyjeme a vložíme do vody s rascou a cesnakom. Uvaríme ich domäkka. Medzitým si vyvaľkáme cesto a položíme ho na maslom mierne potretý pekáč. Poukladáme naň ošúpané a rozkrájané zemiaky, rezom dole. Vymiešame si smotanu s vajíčkami a soľou a zalejeme ňou zemiaky. Povrch posypeme syrom a petržlenovou vňaťou. Vložíme do rozohriatej rúry a pri 180 stupňoch pečieme asi 20-25 minút. Podávame s čerstvou zeleninou alebo cviklovým šalátom.
Slané zemiakové šišky
Potrebujeme: Kvások: 20g droždia, 3PL vlažného mlieka, PL práškového cukru Cesto: 250g zemiakov uvarených v šupke, 300g polohrubej múky, 30g masla, 2 žĺtky, soľ, 200g údenej šunky, olej na vyprážanie
Ako na to: vychladené zemiaky prelisujeme do hlbšej nádoby. Pridáme do nich pripravený kvások, múku, žĺtky a maslo. Všetko spolu dobre spracujeme na tuhšie cesto a necháme ho kysnúť. Nakysnuté cesto rozdelíme na polovice, ktoré rozvaľkáme na 3/4 cm hrubé pláty. Na prvom pláte formičkou naznačíme kolieska, do stredu dáme PL posekanej šunky a celé prekryjeme druhým plátom cesta. Okraje pred vykrajovaním pritlačíme. Šišky necháme ešte chvíľu kysnúť a potom ich vypražíme na oleji.
Orechovo - zemiakové placky
Potrebujeme: 200-300g varených zemiakov, vajce, 2-3PL hladkej múky, PL strúhaných orechov, štipka soli, olej na smaženie
Ako na to: z uvarených roztlačených zemiakov, múky, vajca, soli a orechov urobíme cesto. Z neho potom tvoríme placky a pečieme na oleji dozlatista. Môžeme zapekať aj na plechu v rúre.
Liptovské batôžky
Potrebujeme: 200ml kyslej smotany, 2 žĺtky, PL masla, 750g zemiakov, PL krupice, 4PL hrubej múky, soľ Tvarohová plnka: 70g údenej slaniny, 300g tvarohu, PL nasekaného kôpru, soľ
Ako na to: zemiaky uvaríme v šupke. Precedíme ich, olúpeme a nastrúhame alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme žĺtky, krupicu, soľ a múku a vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske a nakrájame na štvorce. Na každý štvorec dáme trochu tvarohovej plnky, ktorú pripravíme tak, že tvaroh pretrieme, posolíme, pridáme kôpor, nakrájanú rozškvarenú slaninu a dobre premiešame. Okraje cesta prehneme a dobre postláčame. Batôžky uvaríme v osolenej vode, scedíme, pokvapkáme maslom a polejeme kyslou smotanou.
Zemiakovo - jablkové guľky
Potrebujeme: 0,5kg zemiakov, 4PL polohrubej múky, 4PL kryštálového cukru, 3 žĺtky, 2 jablká, tuk na vyprážanie, vanilkový a škoricový cukor na posypanie
Ako na to: jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a najemno nastrúhame. Zemiaky očistíme, nakrájame a uvaríme domäkka. Uvarené zemiaky roztlačíme alebo nastrúhame a necháme vychladnúť. Potom zmiešame s jablkami, múkou, kryštálovým cukrom a so žĺtkami na hladké cesto. Z cesta, najlepšie pomúčenými rukami formujeme guľky, ktoré vypražíme v rozohriatom tuku, osušíme papierovým obrúskom a podávame posypané vanilkovým a škoricovým cukrom.
Zemiakové dolky
Potrebujeme: 350g polohrubej múky, 300g v šupke uvarených zemiakov, vajce, soľ, 20g droždia, 100ml mlieka, KL cukru, tuk na vyprážanie, čučoriedkový kompót alebo džem, biely jogurt, práškový cukor na posypanie
Ako na to: vychladnuté zemiaky ošúpeme, postrúhame a spolu s múkou dáme do misy. Z droždia, mlieka a cukru pripravíme kvások, pridáme ho k múke a vypracujeme mäkké cesto. Cesto dáme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme ho na hrúbku cca 5 mm, pohárom povykrajujeme kolieska a necháme ich kysnúť. Dolky vyprážame vo väčšom množstve tuku z oboch strán. Hotové ich natrieme čučoriedkami alebo džemom, polejeme trochou osladeného jogurtu, ozdobíme, poprípade posypeme práškovým cukrom.
Bryndzovo - zemiakové posúchy (placky) - foto recept TU
Potrebujeme: 750g zemiakov, 240g bryndze, 2 vajcia, 100g cibule, 60g hrubej múky, soľ, mleté čierne korenie, rasca, 80g oleja
Ako na to: zemiaky olúpeme a umyjeme. Potom ich nastrúhame spolu s cibuľou, primiešame k ním vajcia, bryndzu a múku, osolíme a okoreníme, pridáme mletú rascu a dôkladne všetko premiešame. Z hmoty tvarujeme posúchy a tie opečieme na rozpálenom oleji dozlatista.
Zemiakové knedličky so slaninou
Potrebujeme: 600g uvarených zemiakov, 150g prerastenej slaniny pokrájanej na drobné kocky, cibuľa pokrájaná nadrobno, 200g detskej krupice, 30g masla, vajce, soľ, PL oleja
Ako na to: na oleji opražíme slaninu. Do vytopenej slaniny pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a opražíme ju. Uvarené zemiaky postrúhame najemno, pridáme krupicu, vajce, zmäknuté maslo, osolíme a vypracujeme cesto. Z cesta vytvarujeme malé knedličky s priemerom 2,5-3 cm. Vložíme ich do osolenej vriacej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich necháme ešte minútu povariť a scedíme. Uvarené knedličky podávame s opraženou slaninou a cibuľou. Výborne chutia s udusenou kyslou kapustou.
Zemiakové pagáče
Potrebujeme: 0,5kg hladkej múky, 4 uvarené zemiaky, 125g rastlinného tuku, vajce, 300ml mlieka, 20g droždia, 100ml oleja, KL soli, žĺtok, sezamové semienka
Ako na to: do preosiatej múky dáme vajíčko, soľ a kvások pripravený z mlieka a droždia. Vypracujeme vláčne cesto, na pomúčenej doske ho trochu rozvaľkáme a postrúhame polovicu zemiakov a polovicu rastlinného tuku. Cesto preložíme a necháme na teplom mieste kysnúť pol hodiny. Potom ho znova rozvaľkáme, postrúhame druhú časť zemiakov a rastlinného tuku, preložíme a znovu necháme pol hodiny kysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, okrúhlou formičkou vykrajujeme pagáčiky a uložíme ich na vymastený plech. Pagáčiky natrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme sezamovými semienkami a v stredne vyhriatej rúre upečieme dozlatista.
Zemiakové šúľance so zeleninou
Potrebujeme: 0,5kg varených zemiakov, 200g múky, vajce, 400g zeleniny, 50ml oleja, 30g húb, 300ml zeleninového vývaru, 100ml vína, 50ml sójovej omáčky, 30g solamylu, 10g ďumbiera, soľ, cesnak
Ako na to: zemiaky uvaríme v šupke, očistíme ich a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme vajce, soľ, múku a vypracujeme cesto. Z takto pripraveného cesta vyformujeme šúľance, ktoré varíme v osolenej vode asi 5 minút. Na oleji urestujeme pretlačený cesnak, pridáme na jemné rezance nakrájanú zeleninu a huby, krátko opečieme, zalejeme vínom, sójovou omáčkou a zeleninovým vývarom. Ochutíme soľou, ďumbierom a zahustíme solamylom. Do takto pripravenej zeleniny pridáme uvarené šúľance a spolu zamiešame.