Smotanové pečené zemiaky

Foto recepty - vyskúšané » Zapečené a pečené jedlá » Smotanové pečené zemiaky

 

 

Smotanové pečené zemiaky

 

Pre dve osoby potrebujeme: 7-8 zemiakov, 2 menšie cibule, 200g slaniny, 1 črievko Bambína, 1 smotana na šľahanie alebo varenie, vegeta, soľ, korenie, olej

 

 

Ako na to: zemiaky si ošúpeme a nakrájame na kocky. Slaninu si nakrájame na rezance. Zemiaky a slaninu vysypeme do zapekacej misy, osolíme, okoreníme a premiešame (misu nevymastíme, slanina dosť pustí masti). Zakryjeme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov asi na 1 hodinu. Počas pečenia občas zemiaky premiešame a posledných 15 minút pečieme odkryté, nech sa trošku spečú.

 

 

 

Počas pečenia si pripravíme smotanovú omáčku. Cibule si nakrájame na stredne jemno a na panvici s troškou oleja (najlepšie olivového) restujeme do zlatova. Potom pridáme smotanu, 1KL vegety a Bambíno. Privedieme do varu a za stáleho miešania rozpustíme syr.

 

 

Upečené zemiaky zalejeme smotanovou omáčkou, premiešame, zakryjeme a necháme nachvíľu odstáť, nech sa smotana trochu „vcucne“ na zemiaky. A môžeme podávať.

 

 

TIP: omáčka z jednej smotany v pohode „zvládne“ aj dvojnásobný počet zemiakov, čiže cca pre štyri osoby. Dobrú chuť...

 

 

 

 

 

 

Obľúbené recepty:

 

Pizza z ovsených vločiek Pizza z nekysnutého cesta Pečený králik Zapekaný salámový chleba Chlapské pečené zemiaky