Polievky a prívarky

Foto recepty - vyskúšané » Polievky a prívarky

  • Mexická pikantná polievka

     

    Potrebujeme: 1 konzervu bielej fazule v slanom náleve, 1 konzervu mexickej zeleniny (kukurica, hrášok, červená paprika), 1 väčšiu cibuľu, klobásu, 2 menšie konzervy paradajkového pretlaku, 1 chilli papričku, 1PL vegety, soľ, korenie, olej alebo 1PL bravčovej masti

     

  • Hrachový prívarok

     

    Potrebujeme: 500g sušený žltý hrach, soľ, korenie, bobkový list, 3 strúčiky cesnaku, 200 ml mlieka, lyžica hladkej múky

     

  • Mrkvová polievka s vajíčkom

     

    Potrebujeme: mrkva 3ks, petržlen, zeler, 2 vajíčka, olej, soľ, čierne korenie

     

  • Šošovicová polievka s párkom

     

    Potrebujeme: 150 – 180g šošovice, 3 zemiaky, 2 -3ks bravčových párok alebo aké máme, 1ks mrkva, majoránka, 1 kocku bujónu, soľ, korenie, Na zásmažku: 2PL oleja, 2PL polohrubej múky, 2ks strúčiky cesnaku, 1KL skadkej mletej červenej papriky

     

  • Syrová polievka so slaninou

     

    Potrebujeme: 100 – 150g prerastenej slaniny nakrájanej na rezančeky, 1ks cibule, 4ks trojuholníkov taveného syra, 2ks zemiakov, 1ks kocky zeleninového bujónu, soľ, korenie, olivový olej

     

  • Cibuľová polievka

     

    Potrebujeme: 6 – 7 cibúľ, 1KL mletá sladká červená paprika, 1PL múky, soľ, korenie, vegeta, štipka majoránky, 1ks slepačieho bujónu, olej, krutony (2ks dvoj – trojdňové rohlíky)

     

  • Cícerovo-paradajková polievka

     

    Potrebujeme: cícer (sušený alebo sterilizovaný, tak jedna konzerva), drvené paradajky alebo pretlak (tri male konzervy), cesnak, olej, soľ, bazalka, korenie, na zjemnenie - smotana na šľahanie (nemusí byť)

     

  • Boršč

     

    Potrebujeme: 500g hovädzieho mäsa, 500 g bravčového mäsa (stehno), hovädzieho špikové kosti, biela kapusta, cvikla, koreňová zelenina - mrkva, petržlen, zemiaky, paradajkový pretlak, bravčová masť, cibuľa, soľ, korenie, bobkový list, ocot, smotana kyslá

     

  • Vianočná pôstna kapustnica

     

    Potrebujeme: sušené hríby, rôsol z kyslej kapusty, kyslá kapusta, soľ, čierne korenie, cibuľa, maslo (125g), med, múka hladká, mletá červená paprika

     

  • Šošovicová polievka s kyslou smotanou

     

    Potrebujeme: šošovica (tak jeden hrnček), kyslá smotana, trocha mlieka, 3 ks párky, soľ, cibuľa, olej, múka

     

  • Špenátová polievka

     

    Potrebujeme: maslo, 1PL hladkej múky, mrazený špenátový pretlak, soľ, korenie, smotana na šľahanie, vajce, malá cibuľa, cesnak 1-2 strúčiky

     

  • Šampiňónová polievka so syrom

     

    Potrebujeme: 1 konzervu krájaných šampiňónov, 3 zemiaky, 1 cibuľu, 5 trojuholníkov taveného syru, 1 kocku zeleninového bujónu, soľ, korenie, 1PL domácej bravčovej masti alebo kačacieho tuku (alebo olej)

     

  • Syrová polievka s párkom

     

    Potrebujeme: 5 trojuholníkov taveného syra, 5párkov, 1 kocka zeleninového bujónu, 1 cibuľu, soľ, korenie, 1PL domácej kačacej masti alebo olej

     

  • Cuketový prívarok

     

    Potrebujeme: 1 väčšia alebo 2 menšie cukety, 1 cibuľa, olivový olej, trochu masla, cukor, hladká múka, smotana na varenie (môže byť aj mlieko), šťava z citróna alebo ocot, soľ, ako príloha zemiaky a klobáska (alebo vajíčko)

     

  • Karfiolová mliečna polievka

     

    Potrebujeme: 2 mrkvy, 1 petržlen, trocha zeleru, 1/3 karfiólu, soľ, korenie, kocku masla, pohár mlieka

     

  • Polievka z hlivy ustricovej

     

    Potrebujeme: 300g hlivy ustricovej, 1 väčšiu cibuľu, 1 kocku bujónu, 2 strúčiky pretlačeného cesnaku (alebo 2KL sušeného cesnaku), 1PL sladkej mletej papriky, 1PL vegety, 1KL majoránky, 1KL celej rasce, soľ, korenie, olej, 2PL strúhanky

     

  • Rýchla mrkvová polievka

     

    Potrebujeme: cca 800 až 1000g mrkvy, 1 petržlen, 1 cibuľu, 2 malé kocky slepačieho bujónu, 1PL vegety, 1PL soli, 1KL korenia, olej

     

  • Kelová polievka

     

    Potrebujeme: asi 1kg kelu, vegetu, 1 zeleninový bujón, čierne mleté korenie, 1 strúčik cesnaku, 2KL mletej sladkej papriky, 2PL polohrubej múky, olej

     

  • Silvestrovská kapustnica

     

    Potrebujeme: 1kg kvasenej kapusty, 400g bravčového mäsa (pliecka), 2 nožičky klobásky, 100g údenej šunky (môžeme použiť aj údené rebrá), olej, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, 1 kocka masoxu, klasik – tekuté korenie, 3 zemiaky, 2PL polohrubej múky

     

  • Sladká fazuľová polievka

     

    Potrebujeme: 150g bielej suchej fazule, 150g slanej údenej šunky, 2 väčšie mrkvy, 1 petržlen, 1 kocka masoxu, vegeta, čierne korenie, soľ Na zápražku: olej, 3-4PL polohrubej múky, 1PL mletej sladkej papriky

     

  • Žobrácka polievka

     

    Potrebujeme: 4 – 5ks zemiakov nakrájaných na malé kocky, 1 cibuľu, 1 vajce, 1 strúčik cesnaku, 2PL mletej červenej papriky, mletá rasca, soľ, olej

     

  • Polievka z hokaido

     

    Potrebujeme: 1 tekvicu hokaido, 5 mrkiev, 1 petržlen, 1 strednú cibuľu, 1 zemiak, 1 zeleninový bujón, olej, čierne korenie, 1PL kryštálového cukru, vegetu

     

  • Šošovicová polievka so sušenými slivkami

     

    Potrebujeme: 150g šošovice, 100g sušených sliviek, 1 väčší zemiak, 3 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, 2-3dcl mlieka, soľ, čierne mleté korenie, 3PL polohrubej múky, ocot, 3PL kryštálového cukru

     

  • Rajčinová polievka

     

    Potrebujeme: 3 menšie konzervy pretlaku, 2PL cukru, soľ, korenie, cestovinové písmenká a tvrdý syr, na 3 malé pretlaky 2L vody

     

  • Zeleninová polievka

     

    Potrebujeme: 6 veľkých mrkiev, 1 veľký petržlen, 1 viazanička petržlenovej vňate, 1 cibuľa, 1 paprika, 1 rajčina, 1 malý karfiol, 2 veľké zemiaky, 1 kocka zeleninového bujónu, ochucovadlo KLASIK, vegeta, olej

     

  • Hustá polievka z kyslej kapusty

     

    Potrebujeme: 500g kyslej kapusty, 4 väčšie zemiaky, 1 malú konzervu rajčinového pretlaku, 1 cibuľu, 1PL rasce, 1PL majoránky, soľ, korenie, olej (olivový), 1.5L vody Na zásmažku: olej (olivový), 2PL polohrubej múky, 2dcl vody, 1KL sladkej mletej papriky