Kuracinka

 

 

Kuracie polievky:

 

 

 

Kuracia polievka

Potrebujeme: 300g kurčaťa, koreňová zelenina, pór, cibuľa, bobkový list, celé nové korenie, 2 strúčiky cesnaku, polovicu zelenej papriky, polovicu červenej papriky, polovicu žltej papriky, soľ, vegeta

Ako na to: umyté kurča vložte do hrnca s vodou. Pridajte očistenú a na kúsky pokrájanú koreňovú zeleninu, pór, cibuľu, cesnak, papriky, bobkový list, celé nové korenie, soľ a vegetu. Pomaly varte, a keď je kurča mäkké, polievka je hotová. Mäso z kurčaťa môžete nakrájať na kocky a vložiť do polievky. Ozdobte petržlenovou vňaťou.


Kuracia polievka so smotanou

Potrebujeme: 2 mrkvy, 1 kaleráb, slepačí bujón, kuracie krídla, smotanu na varenie, soľ, celé čierne korenie, nové korenie, pažítku

Ako na to: do vody dáme variť krídla, pridáme bujón, zeleninu, soľ a korenie. Varíme, kým sa neuvaria krídla. Tie vyberieme a pooberáme od kostičiek. Polievku rozmixujeme a pridáme smotanu. Prípadne osolíme. Pridáme mäso a pažítku.


Dobrá kuracia polievka

Potrebujeme: 30g masla, 60g mladého póru, 30g zeleru, 20g hladkej múky, 1,2L hydinového vývaru z drobov, 125g sladkej smotany , 60g sterilizovaného hrášku, 100g vareného kuracieho mäsa, mleté biele korenie, soľ

Ako na to: v hrnci na miernom ohni rozpustíme maslo, ale nesmie zhnednúť. Očistený pór pokrájame na kolieska, zeler na kocky, krátko podusíme na masle a zaprášime múkou. Zeleninu zalejeme studeným kuracím vývarom, dobre rozmiešame a uvedieme do varu. Približne pol hodiny varíme na miernom ohni, potom prilejeme sladkú smotanu, osolíme, okoreníme a necháme prejsť varom. Hotovú polievku precedíme cez sitko, pridáme hrášok a na kúsky pokrájané kuracie mäso.


Kuracia kari polievka s ryžou na grécky spôsob

Potrebujeme: kuracie chrbty na vývar alebo bujón, voda, soľ, celé čierne korenie, koreňová zelenina alebo jeden sáčok mrazenej zeleniny, ryža, 2-3 vajcia alebo samotné bielka, citrón, bylinková soľ, kari korenie

Ako na to: Dajte variť kuracie chrbáty, vodu osoľte, okoreňte, pridajte vegetu. Asi po hodine varenia pridajte zeleninu a varte dovtedy, kým bude zelenina skoro uvarená - nejakých 20 minút. Potom vyberte kosti a oberte mäso. Obraté mäso vráťte späť do polievky variť, pridajte prepláchnutú ryžu a uvarte do skorouvareniaryže. Polievku urobí gréckou nasledovná "zápražka": Nachystajte si vajíčka - samotné bielky, veľa korenia kari, bylinkovú soľ a polovicu citróna. Kari pridajte koľko chcete, osoľte, pridajte skoro celú polovicu citróna a vlejte do polievky. Varte chvíľočku, pokiaľ sa vajcia zrazia a vypnite.

 

 

 

 

Sýta kuracia polievka

Potrebujeme: 150g kuracieho mäsa bez kostí, 1 pór, 200g mrkvy, 150g karfiolu, 50g hrášku, 1PL oleja, 1PL sójovej omáčky, soľ, mleté čierne korenie, 1dcl biele víno

Ako na to: kuracie mäso pokrájame na rezance, pór umyjeme, pokrájame na kolieska a mrkvu ošupeme a pokrájame na plátky. V hrnci zohrejeme olej, pridáme kuracie mäso a za stáleho miešania opražíme. Pridáme pór, mrkvu, zalejeme 1L vody a privedieme do varu. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a krátko povaríme. Karfiol rozoberieme na ružičky, vložíme do polievky, pridáme hrášok, sójovú omáčku, víno a miernym varom varíme 15 min.

 

 

 

Kuracie šaláty:

 

 

 

Kurací šalát

Potrebujeme: 250g uvareného kuracieho mäsa (môže byť z polievky), 120g tvrdého syra, 100g šunky, 1 mladá cibuľka s vňaťou, 50g zeleru, 2PL bieleho jogurtu, 2PL ochutenej majonézy, 2 uvarené vajcia, citrónová šťava, 1 paradajka, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to: Mäso pokrájajte na kocky a dajte do misy. Pridajte na malé kocky pokrájaný syr, na rezance pokrájanú šunku a očistenú pokrájanú cibuľku aj s vňaťou. Očistený zeler nahrubo postrúhajte, pokvapkajte citrónovou šťavou a vmiešajte do šalátu. Osoľte, okoreňte, zľahka vmiešajte jedno nadrobno posekané vajce a na malé kúsky pokrájanú paradajku. Majonézu zmiešajte s bielym jogurtom a pridajte do šalátu. Šalát ozdobte kúskami vajíčka a zelenou vňaťou.

 

 

Slavónsky kurací šalát

Potrebujeme: 1 kurča (asi 1kg), 200ml majonézy, 200g karfiolu, 100g hrášku, 200g mrkvy, 1 zeler, 1 petržlen, 2 zemiaky, 1 viazanička petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to: očistené a umyté kurča dajte do chladnej vody a varte, po 30 min. pridajte petržlen, mrkvu a zeler. Medzitým karfiol rozoberte na ružičky, uvarte v osolenej vode a preceďte. Zemiaky uvarte v šupke, olúpte a nakrájajte na malé kocky.
Keď je kurča mäkké, polievku preceďte, mäso oberte z kostí a nadrobno nakrájajte. Mrkvu, zeler a petržlen nakrájajte nadrobno a dajte spolu s mäsom do šalátovej misy. Všetko dobre premiešajte a ochuťte soľou a mletým čiernym korením. Pridajte hrášok, zemiaky a karfiol. Ešte raz všetko premiešajte so 150 ml majonézy. Zvyšnú majonézu nalejte navrch šalátu a ozdobte ho nasekanou petržlenovou vňaťou.