Guláše - špeciál

 

 

Guláše z hydiny:

 

 

 

Morčací guláš s lečom

 

Potrebujeme: 0,5kg morčacieho mäsa, 100g slaniny, 2 väčšie cibule, 3 strúčiky cesnaku, 300ml sterilizovaného leča, KL sójovej omáčky, olej, soľ, čierne korenie, sladká mletá paprika

 

Ako na to: mäso nakrájame na kúsky, osolíme a okoreníme podľa chuti. Slaninu nakrájame na rezance a rozškvaríme v kastróle. Pridáme trochu oleja, nakrájanú cibuľu a potom všetko s mäsom opečieme. Vmiešame na plátky nakrájaný cesnak a mletú papriku a opražíme ich. Primiešame lečo, pokvapkáme sójovou omáčkou, potom podlejeme troškou vody a dusíme, kým mäso nezmäkne.

 


 

Kurací guláš s cuketou a šampiňónmi

 

Potrebujeme: 600g kuracieho mäsa, 400g paradajok, 2 cibule, 200g šampiňónov, 200g cukety, 250ml bieleho vína, 200ml kyslej smotany, 2 strúčiky cesnaku, olej, soľ, mleté biele korenie, čili, provensalské korenie

 

Ako na to: paradajky v spodnej časti narežeme krížom, sparíme vo vriacej vode, prudko schladíme, olúpeme, rozkrojíme, vydlabeme a nakrájame na osminky. Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. Umyté cukety nakrájame na hrubšie kolieska. Mäso nakrájame na väčšie kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno a osmažíme na oleji, pridáme mäso a za stáleho miešania zo všetkých strán opečieme. Zalejeme vínom, prikryjeme a 5 minút dusíme. Potom pridáme prelisovaný cesnak, šampiňóny a cuketu, 2KL provensalského korenia, štipku čili, osolíme a okoreníme podľa chuti a zakryté dusíme 20 minút. Pred dovarením pridáme paradajky. Nakoniec zahustíme smotanou.

 


 

Indický kurací guláš

 

Potrebujeme: 800g kuracích pŕs, 550g cibule, 2kg paradajok, sušené čili papričky, čierne korenie, olej, soľ

 

Ako na to: cibuľu nakrájame na kocky, paradajky bez šupky nastrúhame na hrubom strúhadle. Z paradajok scedíme šťavu, ktorú odložíme bokom na neskoršie podlievanie. Mäso nakrájame na väčšie kocky. Na oleji opražíme cibuľu, pridáme dužinu z paradajok, spoločne urestujeme, pridáme čili, kuracie mäso, osolíme, premiešame a dusíme do zmäknutia. V priebehu dusenie podľa potreby podlievame šťavou z paradajok. Keď je mäso mäkké, bude aj zelenina vydusená na hustejšiu omáčku. Tú dosolíme a okoreníme.

 


 

Morčací guláš s kyslou kapustou

 

Potrebujeme: 250g morčacích pŕs, 400g kyslej kapusty, cibuľa, kyslé jablko, PL olivového oleja, KL majoránu, KL sladkej mletej papriky, 100ml zeleninové vývaru, zemiak, 100g kyslej smotany, soľ, čierne korenie, zelená paprika, červená paprika, PL masla, PL petržlenovej vňate

 

Ako na to: kyslú kapustu pokrájame, cibuľu nakrájame na kocky. Z jablka odstránime jadrovník a nakrájame ho na kocky. Na rozpálenom oleji urestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme majorán, mletú papriku, kyslú kapustu a nakrájané jablko. Zalejeme vývarom, premiešame a dusíme asi 20 minút pod pokrievkou. Medzitým olúpeme zemiak, nastrúhame ho a zamiešame do kapusty. Pridáme kyslú smotanu, osolíme, okoreníme, znovu premiešame a privedieme do varu. Morčacie mäso nakrájame na kocky. Z paprík odstránime jadrovníky a nakrájame ich na väčšie kúsky. Na panvici rozpálime maslo, mäso a papriky na ňom smažíme asi 5 minút. Osolíme a vmiešame do kapusty. Podusíme do mäkka. Pred podávaním guláš posypeme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

 


 

Kurací guláš

 

Potrebujeme: 4 vykostené kuracie stehná, olej, 4 veľké červené cibule, 2 menšie paradajky, 1 menšia zelená paprika, 1 bobkový list, 1KL mletej sladkej papriky, 1/2KL čili korenia, 1KL rasce, soľ, voda podľa potreby, 1KL sušeného majoránu, 1 najemno nastrúhaný zemiak, 4 veľké strúčiky cesnaku

 

Ako na to: paradajky sparíme, ošúpeme a nakrájame nadrobno. V hrnci zohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme riadne domäkka. Potom pridáme bobkový list, čili, sladkú mletú papriku, rascu a chvíľu restujeme, ale nie dlho, aby paprika nezhorkla. Potom pridáme nakrájané mäso a orestujeme ho tak, aby sa zatiahlo. Osolíme, podlejeme troškou vody, pridáme nakrájané paradajky a papriku, premiešame, privedieme do varu, oheň zmiernime, hrniec prikryjeme a varíme asi 30 minút domäkka. Keď je mäso mäkké, pridáme nastrúhaný zemiak a pretlačený cesnak na zahustenie. Premiešame a povaríme ďalších 10 minút. Potom ochutíme majoránom. Počas varenia guláš podlievame po troškách horúcou vodou. Nemá byť priveľmi riedky. Podávame s knedľou alebo chlebom.

 


 

Kurací hrniec s hlivami a romaneskom

 

Potrebujeme: 1000g kuracích pŕs, 1000g zemiakov, 1000g hlivy, 450g cibule, 100g tuku, 30g soli, 2g rasce, 800g romaneska (zelenina podobná karfiolu), 300ml bieleho vína, 50g čerstvej petržlenovej vňate

 

Ako na to: očistenú a na kocky nakrájanú cibuľu opražíme na tuku dozlata, pridáme na kocky pokrájané kuracie prsia, opečieme a potom pridáme nakrájanú hlivu. Osolíme, dochutíme rascou a podlejeme vínom. Pridáme očistené a na kocky pokrájané zemiaky, podlejeme troškou vody a dusíme do polomäkka. Občas premiešame a podľa potreby podlievame vodou. Nakoniec pridáme romanesko a všetko spolu dusíme do mäkka. Podľa potreby dochutíme soľou a posypeme petržlenovou vňaťou. Vhodnou prílohou sú rôzne čerstvé zeleninové šaláty.

 

 

 

Guláš z baraniny, diviny a rýb:

 

 

 

Baraní pikantný guláš s fazuľou

 

Potrebujeme: 800g suchej červenej fazule, 1000g baranieho pliecka, 600g cibule, 100g tuku, 30g soli, 1g mletého čierneho korenia, 5g mletej pálivej papriky, 15g mletej sladkej papriky, 50g cesnaku, 100g paradajkového pretlaku, 200g paradajok, 200g čerstvej zelenej papriky

 

Ako na to: fazuľu prepláchneme pod tečúcou vodou a necháme ju cez noc namočenú v studenej vode. Na druhý deň ju dáme variť, varíme do mäkka. Kým sa fazuľa varí, očistenú a na kocky nakrájanú cibuľu opražíme na tuku do zlatohneda, pridáme cesnak a na kocky nakrájané baranie pliecko. Pridáme paradajkový pretlak a zarestujeme. Potom pridáme soľ, sladkú a pálivú papriku, podlejeme horúcou vodou a dusíme do mäkka. V polovici dusenia pridáme nakrájane paradajky a čerstvú zelenú papriku. Podľa potreby podlejeme horúcou vodou a dusíme. Keď je mäso mäkké, pridáme doň aj uvarenú fazuľu bez vody. Premiešame, dochutíme korením a soľou a podľa potreby a hustoty môžeme pridať potom aj trošku vody, v ktorej sme varili fazuľu. Vhodná príloha je čerstvé pečivo.

 


 

Bulharský guláš

 

Potrebujeme: 400g baranieho mäsa, čierne korenie, mletý zázvor, 40g masti, cibuľa, mletá červená paprika, 1-2 strúčiky cesnaku, bobkový list, 3 malé mrkvy, 400g zemiakov, PL hladkej múky, soľ

 

Ako na to: umyté mäso pokrájame na kocky, posypeme ho čiernym korením, mletým zázvorom, osolíme a necháme 2 hodiny odležať. Na masti speníme pokrájanú cibuľu, pridáme mletú papriku a mäso. Prudko opečieme, podlejeme horúcou vodou, pridáme rozotrený cesnak, bobkový list a dusíme do polomäkka. Pridáme na rezance nakrájanú mrkvu, olúpané a na kocky nakrájané zemiaky a dodusíme. Nakoniec zahustíme guláš múkou a povaríme.

 


 

Juhočeský guláš zo sumca

 

Potrebujeme: 800g mäsa zo sumca, 2 cibule, 2 papriky, 2 paradajky, 300ml kyslej smotany, 400g tvarohu, mleté paprika, olej, cesnak, petržlenová vňať, soľ, čierne korenie

 

Ako na to: z cibule, papriky a paradajok pripravíme gulášový základ, ktorý niekoľkokrát podlejeme vodou a niekoľkokrát podusíme tak, že necháme odpariť všetku vodu. Osolíme, okoreníme a primiešame kyslú smotanu. Keď základ začne znova vrieť, pridáme plátky mäsa zo sumca a uvaríme ich. Nakoniec primiešame tvaroh a guláš posypeme nasekaným cesnakom a petržlenovou vňaťou.

 

 

 

Bezmäsité guláše:

 

 

 

Zemiakovo-zeleninový

 

Potrebujeme: 250g cibule, 1kg zemiakov, 2 póry, zelená paprika, 0,5kg paradajok, PL oleja, 2 strúčiky cesnaku, PL sladkej papriky, 0,5L zeleninového vývaru, štipka drvenej rasce, KL majoránu, petržlenová vňať, soľ, 75g kyslej smotany,2PL octu

 

Ako na to: zemiaky olúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu pokrájame na plátky. Zeleninu očistíme a takisto pokrájame. Cibuľu urestujeme na oleji. Cesnak prelisujeme, pridáme k cibuli a spoločne opražíme. Vmiešame mletú papriku. Pridáme zemiaky, pór, papriku, paradajky, krátko premiešame a prilejeme vývar. Ochutíme drvenou rascou, majoránom a prikryté uvaríme. Osolíme, zjemníme kyslou smotanou a ozdobíme petržlenovou vňaťou.

 


 

Zemiakový guláš so slaninou

 

Potrebujeme: 0,5kg zemiakov, 150g slaniny, 30g paradajkového pretlaku, 20g hladkej múky, 20g olivového oleja, soľ, voda, majorán

 

Ako na to: v hrnci rozškvaríme nakrájanú slaninu, pridáme zemiaky nakrájané na kocky, zalejeme vodou, osolíme a povaríme. Pridáme paradajkový pretlak, majorán a varíme domäkka. Guláš zahustíme nasucho opraženou múkou rozmiešanou vo vode a prevaríme. Pridáme olej, podľa chuti dosolíme.

 


 

Vegeteriánsky guláš

 

Potrebujeme: 600g húb, 8 vajec natvrdo, 2 cibule, 400g zeleného hrášku, 200ml kyslej smotany, 400g cestovín, soľ, mletá červená paprika, čierne korenie, tymian, rozmarín, saturejka, petržlenová vňať, 150ml oleja

 

Ako na to: cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji. Zaprášime troškou mletej papriky, premiešame a pridáme nakrájané huby. Keď sú huby osmažené, zmes osolíme a ochutíme rozmarínom, čiernym korením, saturejkou a petržlenovou vňaťou. K hubám pridáme zelený hrášok, rozštvrtené vajíčka a dôkladne premiešame. Zahustíme PL múky. Pridáme smotanu a povaríme.

 


 

Letný paprikový guláš z nových zemiakov

 

Potrebujeme: 4-5 väčších nových zemiakov, PL ostrejšej paprikovej pasty, hladká múka na zahustenie, KL granulovaného cesnaku, čierne korenie, soľ, olej, mleté červená paprika, 2 jarné cibuľky, majorán

 

Ako na to: nové zemiaky očistíme, dobre umyjeme a pokrájame na kocky. Na oleji speníme jarnú cibuľku, pridáme mletú červenú papriku a paprikovú pastu, majorán a cesnak. Všetko urestujeme a potom pridáme kocky zemiakov, ďalej restujeme, potom podlejeme vodou alebo vývarom a dusíme domäkka, asi tak 10minút.Nakoniec ochutíme, zahustíme hladkou múkou, ešte krátko povaríme a podávame s pečivom.

 


 

Guláš zo sójových bôbov

 

Potrebujeme: 250g sójových bôbov, 3 cibule, 400g paradajok, 2 strúčiky cesnaku, KL mletej sladkej papriky, KL majoránu, 2PL hladkej múky, hrsť petržlenovej vňate, 2PL oleja, soľ, čierne korenie

 

Ako na to: vopred namočené sójové bôby uvaríme domäkka. Na oleji speníme nakrájanú cibuľu s mletou paprikou, zaprášime múkou a zriedime troškou vody. Pridáme olúpané nakrájané paradajky, korenie a lisovaný cesnak. Nakoniec vmiešame uvarené sójové bôby, dochutíme soľou a korením a povaríme. Na záver posypeme petržlenovou vňaťou.

 

 

 

 

 

Pages: