České polievky

Národné kuchyne » Česká kuchyňa » České polievky

 

 

Rybacia polievka s cesnakom ochutená majonézou

 

Potrebujeme: 4PL majonézy, 1,5L vody, cibuľa, PL paradajkového pretlaku, mrkva, zeler, 2 strúčiky cesnaku, hlava a vnútornosti z kapra, bobkový list, tymian

 

Ako na to: očistenú kapriu hlavu bez žiabier a vnútornosti dobre umyjeme, zalejeme studenou vodou, osolíme, pridáme očistenú celú koreňovú zeleninu, cibuľu, strúčik cesnaku, paradajkový pretlak, korenie a uvaríme. Potom polievku precedíme, mäso z hlavy oberieme, nakrájame na kúsky a vrátime do vývaru. Uvarenú zeleninu nakrájame na rezance a pridáme do polievky. Do majonézy vmiešame rozotretý cesnak, nakrájanú petržlenovú vňať a premiešame. Ochutenú majonézu vmiešame do hotovej polievky.

 


 

Hovädzia chvostová polievka

 

Potrebujeme: 400g hovädzieho chvosta, 2PL masla, cibuľa, 2 lahôdkové cibuľky aj s vňaťou, polievková koreňová zelenina (mrkva, kúsok zeleru a petržlen), niekoľko ružičiek karfiolu, 2,5L vody, 2 bobkové listy, 4 zrnká nového korenia, 6 zrniek čierneho korenia, soľ

 

Ako na to: chvost umyjeme, nasekáme na niekoľko kúskov, vložíme do hrnca a zalejeme studenou vodou. Do vody pridáme soľ, celú ošúpanú a očistenú cibuľu a varíme na miernom ohni asi 2 a pol hodiny. Mäso oberieme z kostí a vrátime späť do polievky. Na panvici rozpustíme maslo, na ktorom opražíme na plátky nakrájanú koreňovú zeleninu, biele časti lahôdkových cibuliek nakrájané na kolieska, spolu s bobkovým listom, korením a novým korením. Opraženú zeleninu spolu s korením potom pridáme do hrnca s polievkou. Do hrnca ešte pridáme nakrájaný karfiol. To všetko povaríme ďalších 15 minút. Medzitým si urobíme z 3 PL detskej krupice, PL masla, 4 bielkov a soli krupicové halušky, ktoré v polievke krátko povaríme. Pred servírovaním polievku ozdobíme na kolieska nakrájanou vňaťou z lahôdkových cibuliek.

 

 


 

Stará dobrá kulajda

 

Potrebujeme: 1L vody, štipka rasce, bobkový list, štipka mletej sladkej papriky, 2 zemiaky, cibuľa, 250g smotany, PL hladkej múky, vajce, kôpor, čierne korenie, soľ

 

Ako na to: do osolenej vody dáme rascu, bobkový list, mletú sladkú papriku, 5 zrniek čierneho korenia a na kocky nakrájané zemiaky a jednu malú cibuľu. Privedieme k varu. Do kyslej smotany rozmiešame hladkú múku. Túto zátrepku vlejeme do vody s korením. Povaríme 10 minút. Na záver pridáme celé vajce a kôpor, môžeme pridať aj huby, a dovaríme.

 


 

Rezancová polievka so syrom

 

Potrebujeme: kocka bujónu, 100g mrazenej mrkvy, 100g mrazenej kukurice, 100g tvrdého syra, vlasové rezance, petržlenová vňať

 

Ako na to: dáme variť 750 ml vody. Keď začne vrieť, pridáme kocku bujónu, mrkvu, kukuricu a podľa potreby zavaríme vlasové rezance. Hotové porcie ozdobíme nastrúhaným tvrdým syrom a nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.

 


 

Tradičná česká kapustová polievka

 

Potrebujeme: 1,5L vody, kocka hubového bujónu, 150g klobásy, 2 zemiaky, 150g kyslej kapusty, 40g hladkej múky, 2 žĺtky, 250 ml kyslej smotany, ocot, soľ

 

Ako na to: kyslú kapustu varíme v malom množstve vody. Zvlášť uvaríme domäkka klobásu a do polomäkka na kocky pokrájané zemiaky s pridaním hubového bujónu. Vodu zo zemiakov a klobásy pridáme ku kapuste. Klobásu rozkrájame na kolieska a so zemiakmi pridáme ku kapuste. Polievku zahustíme kyslou smotanou, do ktorej sme rozmiešali lyžicu múky. Krátko povaríme, pridáme žĺtky a kúsok masla a podľa chuti aj trochu octu a soli. Už nevaríme.

 


 

Staročeská šošovicová polievka

 

Potrebujeme: 2 kocky zeleninového bujónu, 100g šošovice, 2 zemiaky, 200g mrkvy, 200g zeleru, 3PL hladkej múky, 2PL masla, majorán, ligurček, soľ

 

Ako na to: mrkvu a zeler očistíme a vcelku varíme vo vode. K zelenine pridáme 2 kocky zeleninového bujónu, šošovicu a nakrájané zemiaky. Šošovicu spoločne so zemiakmi a zeleninou uvaríme domäkka. Potom postupne za stáleho miešania pridáme zápražku pripravenú z masla a múky, chvíľu povaríme a dochutíme majoránom. Polievku odstavíme a pridáme najemno nakrájaný ligurček.

 

 

 
 
 

 

 

 

Obľúbené recepty:

 

Syrová polievka so slaninou Cibuľová polievka Cícerovo-paradajková polievka